Posotvani korisnici ovog foruma,
Iskreno bih voleo kada bi mogao da "ukrstimo"iskustva u pravilnom odabiru sortimenta za sejanje hibrida silaznog kukuruza. Naime, moja malenkost je pocela d ase govedarstvom na jedan ozbiljan i savremen nacin pocela da se bavi tek pre nekoliko godina,a to se odnosi na sve aspekte proizvodnje mleka i junadi, dakle od odabira rasnog sastava krava, preko odabira odabira bikova (iskljucivo uvozni, progeno testirani), preko novog objekta (tj, objekata), pa do
ishrane.. E, kod ishrane se nailazi na citav niz problema, jer je potrebo obezbediti i dovoljno u kolicini i u kvalitetu. Svojim angazovanjem uspeo sam da za 2 godine napravim silazu koja je vise nego fantasticna po kvalitetu (uzimajuci u obzir sve aspekte ocene kvaliteta silaze), sa gubicima koji su inosili manje od 5%, moram da nagalsim sa primitivnim prostorom za siliranje.Naravno, spreman sam da svoja iskustva podelim sa svim zainteresovanima.
Medjutim imam problem koji se odnosi na KOLICINU silaza po hektaru. Naime, nekoligo godina sam, po preporuci nekih koji silazu prave vise godina od mene poceo da sejem ZP 735, ALI (veliko ali) nisam zadovoljan. Ukoliko se ovaj hibrid seje na 24cm, dobija se solidna (samo solidna)kolicina silaze, ali su mali klipovi i takva silaze nema dobar kvalitet. Prosle godine sam probao da ga posejem na cak 28cm i dobio sam izuzetno kvalitetnu silazu, ali vrlo malo u kvantitetu. Doduse, hteo sam prosle godine (2007.) da probam sa npr. hvaljenim MIKADO-m KWS-a, ali mu je cena bila previsoka -2100din/vreci, naspram 1310din/vreci za ZP 735. Moj prijatelj ga je sejao - a ja mu silirao i mogu primetiti d aje bilo razlike u korist mikada ( sejani oba na 26cm), ali ni pribliznokoliko je razlika u ceni semena. Sa druge strane od mnogih sam cuo da PIONEER hibridi poput B23 imaju samo veliku energiju siliranja,a ne i prinos u masi kao npr MIKADO.
Zato bih molio svakog ko je imao prilike da seje silazne hibride da napise par redova o njegovim iskustvima,pogotovo sto se vidi da ce seme ove godine biti papreno skupo, a samo pravim odabirom i sartimenta i gustinom setve mocicemo da dodjemo do kakvog-takvog prinosa koji je isplativ.
ivanmilo@ptt.yu064 117 02 65